Ausztrália nagyvárosai

Canberra

Canberra Ausztrália fővárosa, annak ellenére, hogy a kisebb városok közé tartozik, lakossága elővárosokkal is csak 273 ezer fő. Canberra Sydney városától délnyugatra fekszik, itt található az ausztrál Parlament, a Tudományos Akadémia, valamint híres egyeteme is.

Adelaide

Adelaide Dél-Ausztrália állam fővárosa. Lakosainak száma közel 1 millió, kikötője Port Adelaide az Indiai-óceán partján. Ismert az egyeteme, a gazdaság szempontjából pedig a gépipar, autógyártás és a villamosipar a kiemelkedő.

Brisbane

Brisbane kikötőváros Ausztrália keleti oldalán, a Csendes-óceán partján, Queensland állam fővárosa. Brisbane Lakossága 1,1 millió fő. Jellemző a hajógyártás, a vegyipar, és az autógyártás.

Melbourne

Melbourne a Port Phillip-öböl partján fekvő város, Victoria állam székhelye. Melbourne lakosainak a száma közel 3 millió. A várost 1835-ben alapították, 1850-től egyre több aranyásó jelent meg, a század végére már százezres város volt, a 20. században pedig további rohamos fejlődésnek indult. Melbourne 1901 és 1927 között Ausztrália fővárosa volt. Nagy forgalmú kikötő, fontos a vegyipara, gépipara és az autógyártás. Közigazgatási, kulturális és pénzügyi központ. Melbourne két alkalommal (1956 és 1976) nyári olimpiát is rendezett. Sok magyar kivándorló is lakik a városban.

Perth

Ausztrália egyik kikötővárosa, az Indiai-óceán partján fekszik, Nyugat-Ausztrália állam székhelye. Lakosainak száma több mint 1 millió. Perth jelentős ipari központ, fontos a fém- és élelmiszeripar, a kőolaj-finomítás, valamint a gépgyártás.Perth

Sydney

Sydney Ausztrália egyik legismertebb városa, az ország keleti részén fekszik, a Tasman-tenger partján. Sydney Új-Dél-Wales állam székhelye. Lakossága közel 3 millió, de elővárosaival együtt 3,5 millió (itt él a lakosság egyötöde). Ausztrália legrégibb városa, még a 18. század végén alapították. Sydney fejlődése főként kikötőjének köszönhető, mely igen jelentős áruforgalmat bonyolít le (gabona- és gyapotexport, nyersolajimport).

Ausztrália városok TOP 10

Nagyvárosok