Perth

Perth Nyugat-Ausztrália legnépesebb városa, egyben Ausztrália negyedik legnagyobb városa. Lakosainak száma, a külvárosaival együtt, kb. 2 millió .

Perth metropolisz területének a nagyobb része aSwan folyó parti síkján fekszik, ami egy keskeny földsáv azIndiai –óceán és a Darling Scarpnak nevezett, a parti síkságból kisebb magasságba kiemelkedő dombvonulat között. A telepesek először Swan-folyó mentén fekvő területeket foglalták el, ennek megfelelően a városközponti üzletei negyede és a kikötő (Fremantle) egyaránt a folyóparton helyezkedik el. Hivatalosan Perth városát számos önkormányzat alkotja, melyek külön-külön is több városrészre terjednek ki az északi Two Rockstól délen Rockinghamig, illetve a keleten, a szárazföld felé aThe Lakes nevű településig. PerthetJames Striling alapította 1829-ben, a település közigazgatási központként működött, majd 1856-ban városi rangot nyert (mára ez az eredeti cím a szűkebb értelemben vett City of Perth önkormányzati területre szállt át). A város a nevét az akkori brit gyarmati ügyekért felelős miniszter, kívánságára szülővárosa, a skóciai Perth után kapta. A város népessége számottevően nőtt a 19. század második felében az aranylázak következtében, ekkor nagy számban érkeztek telepesek elsősorban Ausztrália keleti tartományaiból. AII. Világháború alatt Fremantle-ben volt a csendes-óceáni hadszíntéren szolgáló tengeralattjárók egyik bázisa, az Egyesült Államok haditengerészetének hidroplánokból álló flottája a Matilda öbölben állomásozott. A háborút követően a városba túlnyomórészt Nagy-Britanniából, Görögországból, Olaszországból és Jugoszláviából érkező bevándorlóknak köszönhetően gyorsan nőtt a népesség. Majd a 20. század végén és a 21. század elején ezt követte a gazdaság meglódulása a bányaipar több, időszakos fellendülése nyomán, ami Pertht az államban és annak környezetében működő, több nagy bányavállalat regionális központjává tette. Nyugat-Ausztrália fővárosaként Perthben található az állam Parlamentje és Legfelsőbb Bírósága, valamint a kormányzói palota. Perthnek mediterrán éghajlata van tehát egész évben kiegyenlített de nyáron forró. Csapadék is többször előfordulhat.

Látnivalók: A város régi vonzereje a napsütött tengerparti strandok láncolata. Perthben sokszor hónapok telnek el eső nélkül és a strandok végighúzódnak a város és környékének hosszú tengerpartján. A Kings Park Perth botanikus kertje, több mint négy hektáron terül el. Területe nagyobb, mint a New York-i Central Park. Tavasszal a Kings Park virágba borul és a szebbnél szebb virágok pompája nagy turistalátványosság. Perth állatkertje a Swan-folyó túloldalán található, benne a kontinens különleges állatfajai láthatók. A Swan Bells, egy harangtorony a Swan folyó partján. Az épületegyüttes egy hajót formáz. A torony harangjai a St. Martin in the Fields templomból valók és Anglia ajándékai Ausztrália gyarmatosításának 200. évfordulója alkalmából. A perth-i Konferencia és Kiállítási Központ épületét 2004 szeptemberében nyitották meg, tanácskozóterme 2500 küldött befogadására alkalmas. A pénzverde egyike az ország két, még működő pénzverdéjének, üzletében különleges arany-, és ezüstérmék, aranyrudak, ékszerek vásárolhatók. A Perth körüli szigetek közül különösen a Rottnest-sziget kedvelt turistacélpont. A szigetek általában védett természetvédelmi területek, ahova csak külön engedéllyel lehet belépni. A város és a szigetek közötti mély vizű hajózási csatorna hajóversenyek színhelye. A Swan folyó torkolatánál fekvő Fremantle történelmi belvárosa is számos látnivalót kínál. Itt van a Nyugat-Ausztráliai Tengerészeti Múzeum, ahol számos hajó és hajóroncs látható. Egyebek között a több száz éve elsüllyedt holland Batávia hajómaradványai.

Perthben található Ausztrália legnagyobb víz alatti akváriuma is, mely szintén nagy turistalátványosság. A várostól 25 percre északnyugatra található a festői Whiteman Park, mely a Swan völgyének nyugati határán fekszik. A park teljes területe 42 km2 .Több mint 2000 egyedet számláló állatvilága, több mint száz madárfaja és vízi világa védett, a területén levő források adják a nagyváros ívó-vízkészletének 40%-át. A Swan-völgyi borvidék a várostól mintegy 16 km-re északra fekszik, ez a legrégibb borvidék Nyugat-Ausztráliában. Több mint 35 pincészete, számos vendéglője van.

Látnivalók térképen (nagyítható)

Ünnepnapok kivételével bármikor igénybe vehető a CAT ingyenes belvárosi buszjáratok. Többféle vonal is van különféle színekkel jelölve 5-10 percenként járnak. Ugyan csak ingyenes  ezen lenti térképen pirossal körbezárt belváros területen a FASTTRACK TRAIN vonalai is : Ezzel bejárhatják a belvárosi nevezetességeket.

Útvonalhálózat (nagyítható)