Melbourne

Úgy mondják, hogy Melbourne a világ egyik legfiatalabb, mégis legrégebb óta lakott városa. Ez talán igaz is lehet, az viszont biztosan az, hogy ez Ausztrália második legjelentősebb nagyvárosa Sydney után – legalábbis népességét és méreteit tekintve.Melbourne valódi metropolisz: megtalálhatóak benne a néhol már valóban művészi igényű graffitiktól hemzsegő sikátorok, a helyi és külföldi különlegességeket mázsaszám kínáló piacok csakúgy, mint az üzleti világ nemzetközi szimbólumai, a felhőkarcolók. A város lakosságának közel egyharmada bevándorló, az utcákon közel 180 féle nyelvvel és majd’ 100 féle vallással találkozhat az odalátogató.
Történelmi szemmel nézve Melbourne néhány röpke pillanat alatt olyan világvárossá nőtte ki magát, ami helyet kapott az Economist 2011-es, “A világ legélhetőbb városai” listáján.
Melbourne számokban: Lakossága: 4,077,036 fő ,Területe: 8806 km²
Távolságok: Melburne – Canberra 665 km, Melburne – Sydney 876 km
Időjárása és földrajza: Melbourne az ausztrál kontinens dél-keleti csücskében, a PortPhillip öböl partján fekszik. Ez a természetes kikötő már megalapításakor is biztosította Melbourne felvirágzását, napjainkra pedig ez lett az ország legjelentősebb nemzetközi teherkikötője. Melbourne-t meglehetősen sok folyó veszi körül, közülük is a legfontosabb a Yarra, ami át is halad a városon.  Melbourne időjárása mérsékelt óceáni. Mind a négy évszak jelen van az itt élők  életében, habár Melbourne-re jellemzőek a szélsőséges időjárási mutatók: gyakoriak ugyanis a heves hidegfrontok, amik tavasszal és ősszel hatalmas esőzésekhez és viharokhoz vezetnek. A nyár is meglehetősen csapadékos, gyakoriak a futó záporok és Melbourne jól ismert azon nyári napjairól is, amikor a hőmérséklet már extrém magasságokba szökken: 46.4 °C volt például 2009. februárjában.
A Melbourne-i tél valamivel hidegebb az ország belsőbb részeihez képest, és habár a hóesések ritkák, a fagy és a köd általánosan jelen vannak télen/július-augusztus/.

Közlekedés: A melbourne-i közlekedés meghatározó eleme az autó. A világ egyik legnagyobb úthálózatával rendelkező városban közel 3.6 millió autó van, amiket elsősorban a külvárosokban élők használnak előszeretettel. Mindazonáltal a tömegközlekedés szerepe nagyon jelentős, autón kívül a Melbourne-be látogatók utazhatnak busszal, villamossal, a városi vasúttal, taxival, és persze biciklivel. Mivel Melbourne-ben kiemelten fontos szerepet kap a környezetvédelem, így a város belső részeiben a legtöbben a villamost, illetve a várost teljesen behálózó bicikli utakat használják. A villamoshálózat a világ legnagyobbja, kiterjedtségét talán a számok jellemzik a legjobban: 23 villamos vonalon, 1773 megállóval, közel 500 villamoskocsi járja az utcákat – a felmérések szerint 2010-ben 182 millió utas vette igénybe a szolgáltatást. Napi szinten is hatalmas forgalmat bonyolít le emellett a városi vasút, az ún. City Loop is, amely Melbourne központi részét köti össze a külvárosokkal. A városvezetés 2008-ban jelentette be, hogy Ausztráliában elsőként Melbourne-ben épül majd földalatti metróhálózat. Mivel Melbourne kikötőváros, az öblön természetesen számos kompjárat közlekedik, és persze innen indulnak útjukra Tasmania-ba is a hajójáratok. Melbourne négy repülőteret mondhat magáénak, a legfontosabb közülük a Melbourne  TULLAMARINE Airport.

Érdekességek, látnivalók: Melbourne bővelkedik a szebbnél szebb látnivalókban, azonban itt csak néhányat sorolunk fel, természetesen nem fontossági sorrendben. Az ország egyik legrégebbi és minden bizonnyal a leghíresebb piaca, az Queen Victoria Market is Melbourne szívében várja a kíváncsi érdeklődőket és a vásárolni vágyókat egyaránt. A Queen Victoria Market nem csak vásárlásra kiváló, de rendszeresen ad helyt különféle gasztro-kulturális programoknak is. Érdekes színfoltja a városnak a neogótikus stílusban épült St. Paul Cathedral, a város szívében, Flinders Strett Station-al szemben áll. Végül, de közel sem utolsó sorban meg kell említenünk a Melbourne Aquariumot is. A 2000-ben elkészült „állatkertben” több, mint 30 kiállítás és közel 3000 víziállat várja a látogatókat.

Kultúra, szabadidő:Melbourne-t Ausztrália kulturális fővárosaként is szokás emlegetni. Az évek alatt ugyani kialakult egyfajta intellektuális imázs a város körül, ami persze azóta is igyekszik minél jobban megfelelni ennek. Így hát temérdek felsőkategóriás kulturális- és sportintézmény, könyvtár és múzeum van Melbourne-ben. Emellett számos bár, kávézó, üzlet és étterem – amik közül nem egy világszínvonalúan elismert – igyekszik elbűvölni az odalátogatókat a hamisítatlan ausztrál életérzéssel. Tudjuk, hogy a turista térképek útvonalait dollárokkal kövezik ki, ennek ellenére a melbourne-i üzletek, éttermek tulajdonosai igyekeznek kitenni magukért azáltal, hogy nyílt szellemiségűek és mindenekfelett kreatívak maradjanak. Fontos számukra, hogy üzletük méltó legyen a város képéhez és hangulatához. A kultúra megbecsülését és kiemelt szerepét Melbourne-ben a legjobban talán az szemlélteti, hogy ez a város nyerte el, a világon másodikként, az irodalom városa címet az UNESCO-tól. Melbourne-t a fesztiválok városaként is szokás emlegetni, legjelentősebbek ezek között is a nemzetközi művészeti és filmfesztiválok. E ponton érdemes megemlíteni azt is, hogy Melbourne az ausztrál filmgyártás és balett központja, illetve világhírű a Melbourne-i szimfonikus zenekar is.A központi üzleti negyedben (CBD) az ország egyik leghíresebb filmszínháza – melynek tervezése valóban egyedülálló – az Australian Centre of Moving Image. A legkülönbözőbb filmeket vetítő mozi egyben galériaként és kiállító-, valamint rendezvényteremként is funkcionál.A város egyik legjelentősebb galériája az Ian Potter Centre: National Gallery of Victoria Australia, a világ minden tájáról származó alkotásokat bemutató állandó tárlattal, illetve idényenként megújuló modern és antik kiállításokkal igyekszik csábítani a művészetek rajongóit.

Ingyenes  villamosos városnézés:  A CITY CIRCLE  feliratú villamossal a teljes belvárost ingyenesen bejárhatjuk. Sőt bár melyik megállóban leszállhatunk és bárhol máshol is felszállhatunk. Mindennap reggel 10- től este 6- ig jár. A legfontosabb megálló a YARA folyó közelében lévő a belváros déli részén elhelyezkedő FLINDERS állomás, vagy bárhol máshol a belvárosban. 12 percenként járnak. Általában barna színűre festett villamosok az elején fent felírat jelzi. CITY CIRCLE TRAM, ez az ingyenes.

Útvonala: Flinders, Spring,  LaTrobe Sts, Harbour Esplanade ,Docklands és vissza Flindersig. Alábbi térképen a belvárosi vonalak közül ez a sötét barna színnel jelölt!

melbourne_map

A teljes ZÖLD – ingyenes belvárosi villamos zóna térképe (nagyítható kép):

GREAT OCEAN ROAD TÚRA busszal:

A következő látnivalókat tekintik meg a túra során: Port Phillip Bay -Torquay  -Surf Coast – Great Ocean Road ,-Surf beach resort of Lorne, – Apollo Bay   itt állnak meg ebédidőben (saját költségre) – Otway National Park – Port Campbell National Park’s-A „hajótöröttek partja „Gibson’s Steps -“Loch Ard”, Port Campbell –halász falu – majd visszatérés Melbourne –be. Transzfer a szállodához.