Nagy korallzátony és Kuranda

A NAGY KORALLZÁTONY- Ausztrália észak- keleti partjai előtt apró korallok hozták létre a Földünk leghatalmasabb építményét, egy zátonyokból, csatornákból, szigetekből, lagúnákból és homokpadokból álló csodálatos labirintust. A Nagy-korallzátony növekedése azonban nem volt mindig zavartalan, és ma sem az. 2000 km hosszan és 300 km szélességben terül el az ötödik kontinens előtt. A Nagy-korallzátony, amely kb. 2900 zátony monumentális egyesüléséből jött létre, a lehető legparányibb építőmesterek, milliméteres és centiméteres méretű korallpolipok műve. A külső mészváz kis kehelyhez hasonlítható, amelybe a polip napközben többnyire visszahúzódik, éjszaka azonban előmerészkedik, hogy tapogatóival a vízben lebegő planktonokra vadásszon. Amikor elpusztul, meszes váza a zátony újabb apró építőköve lesz. Egy zátony kialakulásához töméntelen sok korallszükséges. Csak a trópusokon honos korallok képesek zátonyépítésre, és ezt is csupán szoros együttműködésben egy bizonyos zöldmoszattal. Ezért a korallok leginkább közvetlenül a tengerszint alatt hozzák létre telepeiket, ahová még könnyedén beszűrődik a napfény, ám 80 m alatti mélységben már képtelenek megélni. Ideális körülmények között a korallok rendkívül szorgalmas építőmesterek: egy szirt évente kb. 0,5-2,8 cm-rel növekszik. Az állatok azonban igen érzékenyen reagálnak a környezetváltozásra. Amennyiben például a vízhőmérséklet csak egy kicsit is megemelkedik, a korallok kifakulnak és elpusztulnak. Ausztrália keleti partjai előtt a korallok valóban optimális életkörülményeket találnak – elsősorban a tiszta, meleg és napfénytől bevilágított víz miatt, amelynek hőfoka 26-28 C között mozog. Ezenkívül a magas só- és mésztartalom is elengedhetetlen a korallok növekedéséhez.

REEF túrák:

A külső zátonynál horgonyzó hajón különböző programokon lehet részt venni. Ami benne van az árban: Svédasztalos büfé ebéd, egész nap ingyenes kávé, tea, és víz . Mindenkinek jár egy pipa, szemüveg és egy pár békatalp a merüléshez. Biztonságos helyen tudják megtekinteni a csodás víz alatti világot. Üvegfenekű csónak kirándulás angol nyelvű kommentárral, Ingyen WIFI a fedélzeten. Tengeralattjáró merülős túra. Tengeri biológus bemutató. Külön fizethető helikopteres repülés a zátony felett. Palackos merülés még azoknak is akiknek nincs vizsgájuk, vagy sétálás a víz alatt a tenger fenekén vezetővel, búvársisakban. Sorkelling vezetővel. Széf bérelhető.

Kuranda túra train + Skyrail & Tjapukai  Kuranda incl. Tjapukai

A túra a központi helyről ahová a transzfer buszok is megérkeznek reggel 09.00- kor indul. Itt összeszedik az Önök  vouchereit és kapnak helyette egy Kuranda Boarding Pass- t. Ezután a lenti térkép fent középen jelzi hogy megérkeznek busszal a TJAPUKAI  ABOROGINAL CULTURAL CENTER-be. Itt köszöntik Önöket a bennszülött őslakók leszármazottai akik bemutatják az ősi életük néhány érdekességét. A tűzcsiholást, az ételeket, a didgeridoo fúvós hangszer sejtelmes hangjait. Ezután a híres,  TJAPUKAI  ABOROGINAL táncbemutatója következik a színházban. Majd a boomeráng dobálást is megtanulhatják az őslakosok segítségével , ezen kívül részt vehetnek egy népi gyógyfüvek felhasználását  bemutató programon is. Ebéd egyénileg az ottani gyorsétkezdében. 12. 30 –kor felszállnak a fedett  4-6 személyes panorámás libegőre ami felviszi Önöket KURANDA esőerdő végállomásra./ nem kell külön sorba állniuk mivel a megkapott KURANDA PASS erre is érvényes, így ezzel bármikor is fel tudnak menni a libegővel.  A libegő az útja során két megállónál is megáll itt is ki tudnak szállni és egy- egy rövid kis sétát tudnak tenni az itt jelzett kilátó pontokig ahonnan lelátni az óceánra. Vagy meg tudják látogatni a CSIRO Interpretive Centre –t . Kuranda végállomásra felérve itt 1-2 órás szabad program, itt is tudnak enni, vásárolni a számtalan souvenir boltban.  Az Önöknél lévő KURANDA PASS némi kedvezményt is nyújt a boltokban. 15.30 kor indul KURANDA SCENIC RAIL kisvonat . /Az Önöknél lévő KURANDA PASS –n külön vonatjegy is van ezen időpontra szólóan a néhai cukornád ültetvények irányába, le a partra, FRESHWATER- be. Lenti térképen  jobbra középen kissé. Itt megérkezvén újra buszra szállnak és visszaviszik Önöket.

Fenti térképen a teljes túra útvonala látható.

Cairns-ből indulnak busszal a központi transzfer gyűjtőhelyről.  Megérkeznek TJAPUKAI –ba. /a térkép közepén kb / majd onnan SKYRAIL- libegővel mennek fel Kuranda-ba. Innentől egyéni a túra akár a közbenső állomásokon is kiszállhatnak egy kis egyéni esőerdő túrákra majd folytatva útjukat egyénileg a libegővel érnek fel Kuranda végállomásra. Ez tulajdonképpen egy üdülőterület fent a hegyekben, ahol elsősorban egy régi „HIPPY 2 piac területén egy turistákat csalogató souvenir áruközpont fejlődött ki. Itt lehet vásárolgatni és közben enni inni egyéni költségre. A megbeszélt  helyen és vonat indulásra legyenek ott az alábbi térkép segítségével.

Kuranda térképe.

Lent 16-.s az érkező SKYRAIL –libegő állomása, majd alatta a 14 -s az induló SCENIC RAILWAY vonat állomás.