Utazási információk

HASZNOS INFORMÁCIÓK AUSZTRÁLIÁBA UTAZÓKNAK.

Ausztrál Államszövetség .  Alkotmányos Monarchia.   Államfő : II. Erzsébet  királynő

Ausztrália a Föld legkisebb kontinense, valamint a világ hatodik legnagyobb országa. Öt nagyobb régióra oszható: Nyugat-Ausztrália, Északi-Területek, Dél-Ausztrália, Queensland valamint New South Wales. A kontinens hossza nyugat-keleti irányban  4000 km. Területének 85%-át az úgynevezett Outback, a világ legősibb tája foglalja el. Vörös sziklák, vörös por, okker síkságok, bíbor színben úszó hegyek, ragyogó kék ég és magányos házikók jellemzik a végeérhetetlen sivatagi tájat.  Nagyjából  50 % -al nagyobb mint az EURÓPAI ÚNIÓ de lakóinak száma közel 21 millió igy  1 négyzetkilométerre összesen 2 ember jut csak . Fővárosa .CANBERA , legnagyobb város: SYDNEY és MELBOURNE

ÉRKEZÉS: Ausztráliába érkezés előtt ki kell tölteni egy beléptetési (bevándorlási) és egy vámárú nyilatkozatot.  magyar utazóknak érvényes előre megváltott VIZUMMAL és hazaérkezés dátumától számítva még  6 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük. A beléptető IMMIGRATION OFFICER kéri a visszafelé jegyeket valamint szállás ,foglalást ,banki papírokat, rokoni címeket, adatokat

VÁMMENTES VÁSÁRLÁS: 18 év feletti utasok vámmentesen vásárolhatnak 400 AUD értékig (kivéve alkohol és dohányáru)18 év feletti utasok részére: 1.125 liter alkohol a megengedett max. mennyiség, továbbá 250 szál cigaretta vagy 250 g dohányszármazék-termék.

ELEKTROMOSSÁG: Ausztráliában 240 voltos 50 Hz-es a hálózati feszültség. A magyar elektromos csatlakozók nem felelnek meg a helyi szabványnak, nem illeszkednek a helyi csatlakozókhoz, de helyben, nem túl nagy befektetés csatlakozót venni, amibe jó az európai szabvány csatlakozó. Három lapos villás a dugó , így kell egy átalakító . Nagyobb szállodákban van 100 V USA szabvány is.

IDŐZÓNÁK: Az országnak három időzónája van: nyugati, középső és keleti időzónák.Kelet Ausztrália két, Közép-Ausztrália pedig másfél órával jár előbbre Nyugat-Ausztráliánál. Plusz egy órával nő az időeltolódás a Nyári időszámítás szerint. Ez azonban csak Victoriában, a Fővárosi területeken, Új-Dél-Walesben és Dél-Ausztráliában van: Időeltolódás hozzánk képest :    októbertől -  márciusig SYDNEY , MELBOURNE  , CANBERRA +10 órával van előbbre , BRISBANE . CAIRNS , KELETI partvidék + 9 órával . ADELAIDE , DARWIN , ALICE PSRINGS . AYERS ROCK  +9,5 órával. PERTH + 8  ÓRÁVAL.

KLÍMA-IDŐJÁRÁS:  Tekintettel arra, hogy Ausztrália számít a legszárazabb kontinensnek, időjárásának köszönhetően egész évben látogatható desztinációnak számító. Télen az ország déli részén, a hegyekben egy kiadós síelés után átruccanhatunk a Nagy Korallzátonyhoz, a víz alatti világot felfedezni. A hőmérsékletingadozás elhanyagolható a napszakok között, ezért a melegebb időszakokban este is illetve nappal is rengeteg sportolási, szórakozási lehetőség adódik szabad téren. Queensland régióban (Cairns), a tengerpart mentén kifejezetten párás szubtrópusi időjárás vár a látogatókra, különösen a téli hónapokban. Az Északi-Területek régióban (Ayers Rock), a területének legnagyobb részét kitevő sivatagban napközben száraz melegre, esténként pedig erősebb lehülésre számíthatunk. New South Wales régióban (Sydney) valamivel kisebb páratartalommal, de szintén meleg időjárással számolhatunk. Nyugat-Ausztrália északi, trópusi részein áprilistól szeptemberig meleg, száraz időjárásra számíthatunk, a téli hónapok (októbertől márciusig) még melegebb, párás és csapadékos „viszonyok” várnak a látogatókra. Viktória államnak pedig hazánkhoz hasonlóan, jól elkülöníthet négy évszakos időjárással fogadja a turistákat: meleg nyár, hűvös  hideg tél és langyos tavasz. Novembertől egészen március végéig a keleti partszakaszon reggel  5-30 tól este általában 20 óráig van világos. Minél északabbra megyünk ez annál jobban csökken tehát CAIRNS-nél már reggel 6- tól este 19 ig van fent a nap.

ÖLTÖZKÖDÉS: Egész Ausztráliára jellemző hogy az ottani nyár forró , párás időnként nagy hő hullámokkal de változékony hűvösebb csapadékosabb periódusok is lehetnek főleg a déli dél keleti parti régiókban . Így  Adelaide , Melbourne – Sydney, -Brisbane vonal . Középen és nyugaton inkább forró száraz de nem annyira elviselhetetlen ha védekezünk a napfény és  a kiszáradás veszélye ellen kellő mennyiségű folyadékot víve magunkkal még ha egy kis sétára m,együnk akkor is.  az északi részeken inkább jellemzőek ilyenkor novembertől májusig a trópusi viharok, esőzések fülledt meleg párás idő nem a legideálisabb de a pár napos ott tartózkodás nem annyira megterhelő úgy sem. Könnyű, szellős ruha szúnyog és főleg légyirtó legyen nálunk. A középső terülteken az apró legyek időnként elviselhetetlenek ezért ott ajánlott a helyi jellegzetesség a szúnyog hálós sapka .

BESZÉLT NYELV: angol 

MOBIL TELEFON: Szolgáltatójuknál érdemes külön ROAMING szerződést is kötni vagy ha van már eleve ilyen szerződés , akkor csak egyeztetni kell velük hogy ilyenkor is működjön kint . Ezt az ügyfélszolgálaton bárhol vagy pedig a megadott ingyenes számukon tudják egyeztetni de még ezt itthonról való elindulás előtt célszerű. Ha kintről hívnak MOBILJUKRÓL bármilyen számot akkor a + 36 számmal kell kezdeniük ha Magyart hívnak, ha pedig ottani számot akkor is úgy kell hívni mintha külföldről tehát itthonról hívnák így például AUSZTRÁLIAhívó száma az 61 tehát +61 majd a város kódja / amik a szállodáknál külön ott vannak megadva és a telefonszám . De ebben is tudnak segíteni kint ha bármi gond volna akár a szállodai recepciósok is. , kimenő hívások nemzetközi kódja: 0011 azt követően jön az országkód, a városkód és a telefonszám.

VEZETÉKES TELEFON: Általában olcsóbb mint a mobil különösen akkor ha itthon rendelkezünk előre a szolgáltató által nyújtott külföldről hívható kártyával amit itthon fizetünk majd utólag forintban. Szállodai szobákból való hívás viszont elégé drága is lehet , célszerű ha ott kint vásárolunk ottani INTERNATIONALCALLING CARD-t. A helyi hívások min.díja 40 c. Telefonkártya beszerezhető bármelyik postán vagy újságosnál. A kártyák 5,10,20 AUD összegben válthatóak meg. Ha azt szeretnénk hogy a hívó fél fizesse : Reverse Charge calls 12550

INTERNET: Minden szállodában van internet de nem mindenhol ingyenes . Mivel ez még szobánként is változhat mikor az adott szállodában megkapjuk a szobát kérdezzük meg a RECEPCIÓST az adott szoba vagy emelet vagy a szálloda ingyenes vagy nem ingyenes internet használati lehetőségeiről. Ez mindenütt más és más , sőt változik is állandóan ezért ezt csak a helyszínen tudhatjuk meg biztonsággal.

FIZETÉS-HITELKÁRTYA: Ausztrália fizetőeszköze az Ausztrál Dollár (AUD).  1 AUD =  220 HUF kb.1 USD és kb. 0. 77 EUR. Megkülönböztetünk 5-ös, 10-es, 20-as, 50-es és 100-as címleteket. 100 AUD megközelít_leg 65 USD. Az egész országban elfogadnak hitelkártyát (főleg VISA és MESTERCARD) a boltok, a szállodák és a vendéglők. Természetesen ATM-ből is fel lehet venni kézpénzt, amennyiben szükség van rá. Javasoljuk, hogy „vegyesen” készüljön az utazásra: legyen valamennyi EUR vagy USD, amit be lehet váltani a helyszínen valamint álljon rendelkezésre bank/vagy hitelkártya. Kártya elhagyás vagy eltulajdonítás esetén hívja azonnal a bankot.: AMERICAN EXPRESS   Credit cards 9271 8666   Travellers' cheques 9271 8689,   MASTERCARD   1800 120 113, VISA   1800 801 256.

BANKOK NYITVA TARTÁSA:  Hétfő- Csütörtök 9:30-16:00, Pénteken 09:30-17:00

BORRAVALÓ: Nem kötelező, de átlagban 10 % a javasolt és elfogadott az éttermekben.
Taxi szolgáltatás esetében a borravaló mértéke általában 1-2 AUD.
A hotelekben és éttermekben nem számolnak fel szervíz díjat.

Az általános forgalmi adó mértéke szolgáltatások és termékek esetében 10 %.

EGÉSZSÉGÜGY: Az elutazás előtt érdemes átfogó egészségbiztosítást kötni a látogatás időtartamára a magas orvosi költségek miatt. Napozásnál indokolt a szokatlanul erős ibolyántúli (UV) sugárzás elleni védekezés. Magas fényvédő faktorú napozó krém használata ajánlott a bőrrák-veszély miatt. Egészségügyi előírások: nincsenek.

Ha  rendszeres gyógyszerszedő akkor célszerű itthonról vinni a már megszokott gyógyszereket de e mellé nem árt orvosi papírt- igazolást is,  akár LATIN nyelven is .  Kint minden jóval drágább mint itthon ezért célszerű előre BETEGSÉG BALESET POGYÁSZ BIZTOSÍTÁST is intézni mely  irodánknál is kérhető Ez nem kötelező de feltétlen ajánljuk hogy ennek megléte nélkül ne utazzanak annál is inkább mivel  az IMMIGRATION OFFICE beléptető ellenőre ezt is kérheti . . Ellenőrizzék azt is hogy esetlegesen a kártyájukhoz milyen minőségű biztosítás tartozik és az mire vonatkoztatható.  Mindenről hozzanak számlát ha kint kellett fizetni bármit is mert a biztosító csak számla ellenében tud intézni utólag itthon mindent .

Lehetőleg csak palackos vizet igyanak .A szállodák nagy részénél  lesz TEA/CAFFE forraló bent a szobában sőt lehet kérni a recepción is ha szükségük van rá vagy ahol nincs ott pedig automata van kint a recepciónál lehet ezt megkérdezni .

Érkezéskor az utazás miatti fáradtság és a légi betegség / JETLEG / miatt célszerű pihenni de ha lehet már egyből próbáljuk meg átvenni az ottani időritmust , így óránkat már az ottani idő szerint állítsuk be próbáljunk pszichológiailag is átállni.  Lehetőleg ha  reggel érkezünk csak egy rövidet pihenjünk , pár órát és próbáljunk meg az ottani idő szerint esti órákban pihenni ismét. Így gyorsabban tudunk átállni már másnap nem leszünk annyira fáradtak.

Mivel ott a déli féltekén  sokkal erősebb a káros sugárzás ami napból jön így célszerű különösen erős faktor számú napozókrémet használni , fokozatosan és csak a kora délelőtti és késő délutáni órákban legyenek akkor is csak rövid ideig a napon. Viseljenek , könnyű szellős ruhát ha nagy meleg van sapkát, kendőt , napszemüveget . Parton ügyeljenek a korallra- sziklára , néhol gumi cipő viselése is ajánlott. Csak ott menjenek be az óceánba ahol ez engedélyezett és vízi mentők által is  megfigyelt terület. Esetlegesen cápa és medúza háló is  védheti a fürdőzőket csak ezen a kijelölt helyen fürödjenek vegyék figyelembe az egyéb biztonsági táblák piktogramos és szöveges ismertetőit is .

Minél több folyadékot igyanak , tartsanak időnként vezetés közben is pihenő szüneteket .

HELYI KÖZLEKEDÉS: Ausztráliában bal oldali (jobb kormányos) a közlekedési rend. Gépkocsivezetéshez szükség van nemzetközi gépkocsi vezetői jogosítványra. A helyi sajátosságok miatt minden államban mások az árak és ebesség határok és a közlekedési szabályok. De mindenütt minden jól ki van írva- Átlag lehet mondani városban 50 km/ h  úton 100 km/ h . Üzemanyag átlag ára 1 l 95 –s 1,50 AUD be kerül vagy is  kb . 320 Ft/1 l .Igy 1000 km kb.  kerül 150 AUD ami kb.  32.000 Ft- nak felel meg. A nagyvárosok be és kivezető szakaszánál az autóutakon és pályákon fizetni kell TOLL , ez helyenként változó de figyelni kell , táblákkal jelzik előre .

BÉRAUTÓ: Az átadott vouchereken szerepelnek hogy hol kell felvenni és  leadni a gépjárművet . Legfontosabb hogy felvételkor megbizonyosodjunk  a gépkocsi biztonságos állapotáról és a vezetési funkciókról különös tekintettel a biztonságos vezetést biztosítókról. Az átadáskor kérjük meg hogy magyarázzák el ezek működtetését. Ez kötelességük. Egyben ellenőrizzük a kocsi állapotát is egy próba fékezés vagy gázfröccs sok mindent elárulhat.  Minden gépjárműhöz adnak egy térképet és a főbb közlekedési előírásokat valamint használati útmutatót és ami fontos kérjük is el ha bármi  gond volna az autóval HOVÁ FORDULHATUNK, KIT HÍVHATUNK 24 ÓRÁBAN?!  A MÁSIK OLDALON VEZETNEK, tehát nem a jobb oldalon hanem a BAL oldalon. Ezt előtte úgy tudjuk begyakorolni még gyalogosan is ha mi is már  mindig ellenkező irányba nézünk mint ahogy azt szoktuk mikor lelépünk a járdáról és  igyekszünk már gyalogosan is a  bal oldalon menni  . Automata kocsi lévén igazából nem lesz gond megszokni a másik oldalt de azért a KÖRFORGALOM ami nagyobb oda figyelést igényel. A táblák nagy vonalakban ugyan olyanok mint nálunk viszont nagyon sok helyen rejtett kamrával figyelik a gyorshajtókat így azt érdemes betartani – ELSŐBBSÉG- adás táblát figyelembe kell venni minden esetben még akkor is ha jobbról jövünk

SZÁLLODÁK:   Az adott és előre lefoglalt szállodába való érkezéskor ha autóval történt az érkezéskor akkor általában a városi szállodáknál külön díjat számolnak fel a parkolásért . Ez különböző lehet a szálloda kategóriájától, elhelyezkedésétől és a parkolás minőségétől függően /fedett garázs, őrzött parkoló, kamerás ..stb/  ha már érkezéskor jelzik hogy elviszik a garázsba a kocsit akkor az VALETT PARKOLÁS amit külön kell fizetni de nem kötelező vele élni ilyenkor még plusz borravalót is illik adni /  Mindezen információkat külön érkezéskor az adott szálloda recepciósától tudjuk meg biztosan hiszen ezen információk is változnak.  Ha túl későn érkezünk egy előre lefoglalt szállodába pld este 8-9 vagy még később célszerű a megadott telefonszámon értesíteni mivel esetlegesen arra is számíthatnak hogy nem is megyünk és a hivatalosan engedélyezett OVERBOOKING esetében  ki is adhatják a szobánkat . Igaz ekkor gondoskodniuk kell hasonló vagy magasabb kategóriájú másik szállásról !  De ezt elkerülhetjük egy rövid telefonnal a biztonság kedvéért .  A becsekkoláskor kinti szokás szerint általában elkérik a dombornyomású kártyát de nem vesznek  le róla pénzt csak zárolnak bizonyos összeget általában egy éjszaka díját . Ez azért fontos számukra hogy legyen elég biztosíték az egyéb esetleges fogyasztásokra. Éppen ezért bejelentkezéskor minden esetben egyeztesse  pontosan mi van benne az előre lefoglalt szoba árában és mi az ami extra fizetendő – Általában csak a szállás van benne esetlegesen ellátás ha ez külön az Ön voucherén rá van írva . Ha nincs akkor csak a szállás. Minden egyéb szolgáltatásért külön kell fizetni- parkolás, ital fogyasztás, minibár, mosatás, telefon , internet , tv fizetős műsorok, étkezés.

Minden egyes szállásról külön voucherrel kell, hogy rendelkezzen melyen szerepel a szálloda neve, címe , elérhetősége a foglalást végző cég megnevezése elérhetősége. A dátum hogy mikortól meddig hány éjszak van lefoglalva milyen minőségű szállás van és hogy ha nincs jelezve külön akkor semmilyen más szolgáltatás nincs előre lerendezve. Ha van benne reggeli akkor az jelezve van külön! Ha bármilyen gond probléma lenne akkor a voucheren, vagy annak hátsó lapjain oldalain jelzett kinti szervezőt kell hívni elsődlegesen hiszen ő tud ott kint  segíteni bármiben. Ha nem tudja elérni akkor hívhatja a még rajta lévő más számokat is vagy irodánkat de az időeltolódás miatt célszerű sms-t küldeni vagy  emailt.  Kint  célszerű minden problémáról jegyzőkönyvet felvetetni és ha lehet  tanúkkal vagy felelős személlyel aláírattatni. Egy biztos lehetőleg kint  intézünk el mindent mert itthonról jóval nehezebb és költségesebb valamint időben is hosszabb. Kicsekkoláskor feltétlen „0 „ –s számlát kérjen vagyis ami azt jelenti hogy mindent kifizetett ami extra fogyasztás volt nincs tartozása az Ön kártyájáról  a zárolt összeget is  újra megnyitották. Célszerű minden számlát hazahozni legalább addig amíg a kártya vagy banki  elszámolást meg nem kapja az adott időszakról.

MAGYAR NAGYKÖVETSÉG : Cím: 17 Beale Crescent, DEAKIN, ACT 2600 CANBERRA   AUSTRALIA

Előhívó:
00-61-2Telefon: 6282-2555, 6282-3226 Ügyelet: 00-61-4-3855-6504   Fax: 6285-3012  
Nagykövet:
Sikó Anna : mission.cbr@kum.gov.hu : www.mfa.gov.hu/emb/canberra

Konzul: Dr. Domaniczky Endre E-mail: consulate.cbr@kum.hu

Adelaide Felügyelő külképviselet: Sydney
Cím: 31 Hauteville Terrace,
Eastwood SA
5063 Australia
Postacím: PO Box 781
Kent Town SA 5071
Előhívó: (00-61)(8)
Telefon: 8431-0022
Ügyelet: -
Tiszteletbeli konzul: Tóth Katalin Marianne
Fax: 8431-0044
E-mail: kathy@kmtpartners.com.au
Honlap: http://www.kmtpartners.com.au/
Brisbane Felügyelő külképviselet: Sydney
Cím: 47 Sheldrake Place, Moggill, Qld 4070
Előhívó: (61)(7)
Telefon: 3202-8687
Ügyelet: 0408-860850
Tiszteletbeli konzul: Borlai Tibor
Fax: 3202-8813
E-mail: mailto:hunconbris@bigpond.com
Honlap: -
Melbourne Felügyelő külképviselet: Sydney
Cím: 123 St. Georges Road,
North Fitzroy VIC 3068
Előhívó: (61)(3)
Telefon: 9486-3397
Ügyelet: -
Tiszteletbeli konzul: Világos István
Fax: 9830-0952
E-mail: hunconsmelb@bigpond.com
PERTH
Cím: 8. Spinebill Loop,
Joondalup WA 6027
Előhívó: (61)(8)
Telefon: 9301-1818
Ügyelet: -
Tiszteletbeli konzul: Molnár György
Fax: 9301-1818
E-mail: mailto:hunconperth@iinet.net.au

Fehérvári Miklós utazási tanácsadó

ADMIRAL TRAVEL Utazási Iroda

tel + 36 20 364 0160

www.ausztralutak.hu