Great Ocean Road

Itt kezdődik Ausztrália legérdekesebb Óceán parti útvonala a GREAT OCEAN ROAD. Itt végig a part mentén haladva több kisebb nagyobb településen haladnak át. Általában mind régi halásztelepülés volt. A téli – tavaszi időszakban  abálnák néha egészen a partközelébe is merészkednek. Turista látványosságok végig jelezve az út mentén:  Tovább déli irányban Cape Otway foknál világítótorony  majd tovább innentől nyugati irányban az út egy kissé pár kilométerrel eltávolodik az Óceántól Otway Nemzeti park. Ez elsősorban kisebb vízeséseiről, és hatalmas fáiról, madár rezervátumáról ismert. 25 km.  Majd innen tovább nyugati irányban hol az Óceánnál hol beljebb kanyargó út mentén POST CAMPBELL irányába a  12 Apostol szikla alakzat a parton TWELVE APOSTLES még további 70 km.

Victoria állam óceánpartja mentén található tanúkövek egymásutánja. Ezek az óriási,  oszlopok a Port Campbell Nemzeti park látványosságai. Az Apostolok hátterében álló mészkő szikla falak 70 méter magasságig tornyosulnak, a sziklaoszlopok közül a legmagasabb 46 méter. A mészkő a tengeri élőlények vázából jött létre. Az Apostolok a szél és a tengervíz állandó pusztító munkája révén nyerték el mai formájukat. A nyughatatlan óceán és az üvöltő szelek fokozatosan erodálták a mészkövet. Először barlangokat, majd azokat tovább pusztítva kapukat hoztak létre. Amikor a kapuk összeomlottak, különálló, magas homokkő és mészkő sziklaszigetek maradtak a tengerparton. Így alakultak ki az Apostolok, és a partszakasz többi természeti formációja. A sziklák még mai is évente 2,5 cm-t pusztulnak. Ez a part menti kiálló sziklákból további “apostolok” kialakulásához vezethet. A sziklák főleg a korábbi szerkezeti (tektonikus) törések mentén pusztulnak, így jöttek létre és különülnek el egymástól az egyes tömbök. Ha alaposabban megfigyeljük őket, láthatjuk, hogy a gyengébb anyagok alkotta rétegek erősebben pusztulnak, míg az ellenállóbbak lassabban kopnak, így kipreparálódnak – azaz keskeny rétegekként enyhén kiállnak a falból.

Innen 11 km- re van  nyugatra parton PORT CAMPBELL kikötő városka.  Majd 65 km után érik el Warrnambool városát.  Ez a 33 ezer lakosú város a néhai aranybányászat során jelentős kikötő volt. Most is a világítótorony és a mellette lévő MARITMIE tengerészetei múzeum adja a város fő látnivalóját a part mentén.  Itt ér véget a Great Ocean road. Innen már vissza megy az út Melbourne-ba.

Princess highway M1 autópálya. Teljes mai útvonal  622 km. Warrnambooltól kb. 3-4 óra lehet visszamenni Melbourne –be.

Phillip Island   Információs központ cime: indulás előtt nem árt érdeklődni az időjárás miatt, mikor hogyan lesz az esti PINGVIN parádé: Bass Coast Visitor Information Centre 895 Phillip Island Tourist Road, Newhaven Tel: 1300 366 422.

Email: bookings@basscoast.vic.gov.au

A sziget nemcsak a MotoGP, a gyorsasági motoros világbajnokság helyszínéről híres, hanem a természeti szépségéről, az egyedülálló élővilágáról is. A naplementében totyogó kis pingvinek, az őshonos élővilág, wombatok, kenguruk, az ásítozó fókák, homokos partok miatt is az egyik legkedveltebb turista célpont.