Blue Mountains

KÉK HEGYEK / BLUE MOUNTAINS – KATOOMBA (aboroginal nyelven)

A sűrű eukaliptusz-erdőkkel borított „hegység” a kelet-ausztráliai Nagy Vízválasztó-hegység része, valójában egy vízmosásokkal mélyen szabdalt, 1000 m fölé emelkedő fennsíkot körülölelő, több száz méter magas meredek homokkősziklák együttese. Nevét onnan kapta, hogy az eukaliptuszok által kibocsátott illóolaj párája távolról nézve kékes ködbe burkolja a vidéket. A meredek sziklafalak egészen 1813-ig áthatolhatatlan akadályként tornyosultak a déli kontinens belsejét meghódítani vágyó telepesek előtt. G. Blaxland, W. Wentworth és W..Lawson voltak az „úttörők”, majd a 19. sz. végén a szén és olajpala telepek kiaknázására megépült a világ máig legmeredekebb vasútja: a Katoomba kábelvasút. A Világörökség-helyszín a Kék-hegység területén 7 nemzeti parkot foglal magába.

Katoombába érkezvén többféle lehetőségük is van.  Buszos körutazásra szállnak mely elviszi a legfontosabb látnivalókhoz  és egyéb turista helyekre.

Vagy egyénileg fedezik fel a látnivalókat. Koomurri Aboriginal Centre –  ahol a bennszülött kultúrával ismerkedhetnek meg közelebbről. Itt egzotikus táncbemutatóra is be lehet fizetni.  Echo Pont Kilátó, ami a  Jamison-völgyre néz, és ahonnan látni lehet a Három Nővér sziklaformációt. A Three Sisters a Blue Mountains legfontosabb turistalátványossága. A parkoló melletti SCENIC WORLD túrista központnál kombinált, az igényüknek megfelelő jegyet válthatnak. Kabinos libegővel juthatnak át a szakadék felett (SKYWAY). Szintén lesz lehetőségük, hogy kipróbálják a világ legmeredekebb siklóját (SCENIC RAILWAY), ami a lenti völgybe visz, 52 fokos és 310 m hosszú az út. Lent a völgyben egy kijelölt gyalogos sétaúton csodálhatják az esőerdő hatalmas fáit a lenti erdei növényzetet, trópusi madarakat.  Majd ezután felvonóval térhetnek vissza a fenti parkolóba. (Scenic cableway)